2017. március 31., péntek

10 Bullet Journal ötlet MAMIKNAK - PINTEK#14


Már biztosan sokan ismeritek a híres neves Bullet Journalt. Már egy ideje figyelgettem Pinteresten, illetve a Youtube-on, a napokban azonban a tettek mezejére léptem, és úgy döntöttem kipróbálom. Rá kellett jönnöm, hogy ez  a kis naplózás hamar szenvedéllyé tud átalakulni, főleg ha szeretsz mindenféle listákat írogatni, firkálgatni, pingálgatni, és nyomon követni az előtted álló feladatokat, eseményeket.

A mai bejegyzésben nem célom töviről hegyire bemutatni, hogy hogyan működik ez az új mánia, - akit részletesen érdekel, az zezil blogján minden információt megtalál róla - hanem, hogy anyukaként miért tartom ezt szupernek és hasznosnak. De hogy azért pár szót mégis ejtsünk általánosságban:

Tehát a Bullet Journalt nagyjából úgy kell elképzelni, mintha egy határidőnaplót, egy személyes naplót, és mindenféle "to do" listát és társait sűrítenél egyetlen füzetbe. A legjobb az egészben, hogy nincsenek szabályok, mindent te tervezel el, ezért is lesz teljesen egyénre szabott az egész. Van egy alapkoncepció, amit érdemes követni, így biztosítva az átláthatóságot, de alapjában véve a többi rajtad múlik. 

http://pin.it/EYzWQKM


Én személy szerint nagyon szeretek listákat készíteni, hogy mit, mikor, merre, hogyan akarok véghez vinni. De még így is sokszor kicsúszik a kezemből az irányítás, vagy elhagyom a cetliket, vagy letörlöm véletlen a telefonomról a gondosan megkomponált bevárásló listát...stb. Viszont ez a naplózás egyben tartja a dolgokat, és arra is ösztönöz, hogy véghez vigyem, amit elterveztem, és a hónap végén pedig letudom vonni a tanulságot a készített statisztikákból.

http://pin.it/EZoF3sk


Akkor lássuk, hogy miért is jó ez nekem Mamiként? 

1, Sokszor elfelejtek dolgokat, így viszont nyomon tudom követni, hogy pl. aznap mindenki megkapta-e a vitaminját, evett-e gyümölcsöt...stb. 

2, Lehet hangulat statisztikát is készíteni a gyerekekre vonatkozóan, kiegészítve külső tényezőkkel, például időjárás, betegség, vendégség, új ételek, mozgásfejlődés....stb. A hónap végén láthatjuk, hogy milyen irányba befolyásolta gyermekünket az adott tényező, kell-e esetleg valamin változtatni a jobb közérzet érdekében.

http://pin.it/5Tpd8mZ


3, Nyomon tudjuk követni a fejlődésüket is, ha minden gyerkőcnek csinálunk egy oldalt, és felírunk kategóriákat, mint például új szavak, mozgásfejlődés, új ételek...stb. A végén látni fogjuk, hogy az adott hónapban milyen újdonságok történtek.

4, Az Anya, taníts engem! című könyvből kiírtam azokat a játékos fejlesztési technikákat, amiket szeretnék alkalmazni az adott hónapban, a gyerekek fejlettségi szintjéhez képest, így mindig szem előtt lesznek a legjobb ötletek.

5, Lehet alvás statisztikát is készíteni, szintén kiegészítve külső tényezőkkel.

http://pin.it/sRhqZ98

6, Ha valakinél fokozottan kell figyelni a súlygyarapodásra, vagy a pelustartalomra az első hónapokban, ott szintén lehet erre vonatkozó táblázatot, statisztikát rajzolni.

7, Készíthetünk listákat, hogy mit kell még megvenni, vagy miket tervezünk beszerezni a különböző hónapokban a gyerekek számára, pl. új játékok, ruhák, bili.

http://pin.it/FWguPz7


8, Felírhatjuk, hogy kit, mikor, hova, kell vinni, milyen vizsgálatok, szűrések lesznek, oltások, nagyobbaknak sport, különóra, szülői....stb.

9, Ha szoptatunk és hasfájós a kicsi, felírhatjuk minden nap, hogy miket fogyasztottunk, és utána, hogy arra hogyan reagált a kicsi.

10, Menü tervezésre, bevásárló lista írására, és a takarítás rendszerezésére is tökéletesen alkalmas a Bullet Journal.

http://pin.it/5Tpd8mZ


Persze tudom, hogy ez most úgy tűnhet, hogy rengeteg időt vesz igénybe, de igazából ha megvan a koncepció, és hogy miket szeretnénk felvezetni a naplónkba, akkor egy hónapban egyszer kell csak kicsivel több időt rászánni, utána már csak töltögetni kell. 

Majd ha eltelik egy kis idő, beszámolok róla, hogy mennyire tudtam pontosan vezetni az én statisztikáimat. A legjobb, hogy bármikor belekezdhetsz te is! Ha van kedvetek, próbáljátok ki, és írjátok meg, hogy hogyan ment! :) 


További ötletek PINTEK lévén :)

http://pin.it/VEdQowa



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése