2017. március 5., vasárnap

5 tipp, ha nem hajlandó enni a gyerkőc


Ti is ki tudnátok tépni szálanként a hajatokat, amikor végre kész vagy az ebéddel, megmelegíted, odahordasz három autót, két lovat, egy marék duplót, és a kicsi is csodák csodájára most pont nem evéskor sírdogál, és ekkor a nagy kitalálja, hogy ő már pediglen nem fog enni. Semmit. Akkor sem, ha a falat robogó vonatként száguldana a kis szájába, és akkor sem, ha a paci már ötször megkóstolta előtte, hogy milyen finom. 

Ilyenkor igyekszem nyugodt maradni, hogy ne hajítsam az egész ebédet egy elegáns mozdulattal a kukába. Mert legszívesebben néha ezt tenném, de helyette egy grimasszal a fejemen elpakolászom az ebédet, veszek egy nagy levegőt, és csinálok magamnak egy kávét.



Amíg csak egy fiam volt, sokkal komolyabban vettem ezt az evés témát. Alapvetően nagyon jó evő a Nagyfiú, de időnként bizony előfordul, hogy egyszerűen nem hajlandó enni. Amíg nem kellett igyekeznem egy panaszkodó Öcsköshöz, addig próbáltam mindenáron az adott időben belediktálni az ételt, mert hát milyen már, hogy nem akkor ebédel amikor szokott, vagy ne adj isten nem is ebédel?!

Mióta ketten vannak, sokat lazultam e téren. Belegondoltam, hogy velem is előfordul, hogy nem vagyok éppen éhes ebédkor, mert esetleg többet ettem reggelire, vagy egyszerűen nem kívánom az adott ételt, holott az az egyik kedvencem. Ráadásul már nem volt sem időm, sem energiám annyit lelkizni meg agyalni ezen egy sopánkodó kis újszülött mellett, aki viszont nagyon is követelte a tejecskék ott abban a pillanatban.

Mindenesetre elhatároztam, hogy felállítok bizonyos kompromisszumokat, hogy amikor előjön az azértsemeszekebédet szindróma, akkor könnyebben, higgadtan tudjam kezelni a helyzetet, és ne kattanjak be.

1. Játszhat ebéd közben, amivel szeretne


Ez alól kivételt képez minden, ami képernyővel rendelkezik. Marad egy egész ménes, egy dupló bú(boci) és bá (bárány), egy nénós autó és még vagy öt másik autó. Még jó, hogy jut hely a tányérjának...Természetesen az összes delikvens végigkóstolja a menüt, az autókat is beleértbe.



2. Előfordul, hogy a desszerttel kezdünk

Nálunk bevált, hogy amikor pont ebéd előtt jut eszébe brududát - ez a krémtúró babanyelvi megfelelője felénk - enni, akkor nem keménykedek, hogy "de már pediglen előbb az ebédet és kész" mert ennek az volt a vége, hogy még azt sem ette meg, csak ordított tovább. Viszont így megette előbb a krémtúrót vagy joghurtot, utána pedig szó nélkül az ebédet is. Eddig legalábbis.



3. Kitalálunk valami játékot

Ha valamiért nem játszik el a fél játékospolcával az etetőszékén, akkor kiszoktunk találni valami vicceset, ami leköti annyira, hogy magától kinyissa a száját. A legújabb, hogy minden falat előtt a szájába vesz egy kocsit, vagy egy lovat, mert ez nagyon vicces, és ha meglepődök rajta, és kiveszem a szájából az áldozatot, akkor mehet a kaja.



4. Valami másik étel

Előfordult, hogy egyszerűen csak nem ízlett neki az ebéd, de olyan is volt, hogy húst vagy krumplit nem volt hajlandó enni napokig, holott szereti mind a kettőt. Ilyenkor mindig próbálkoztam valami mással, volt, hogy szendvicset adtam neki. Lényeg, hogy egyen valamit, ha éhes (édességen kívül).

5. Későbbre tenni az ebédet

Persze az is lehet, hogy szereti azt az ételt, csak egyszerűen valamiért mégsem éhezett még meg annyira addigra, vagy borult a napirend valami miatt. Ilyenkor nagy levegőt veszek, elcsomagolok, és próbálkozok 1-2 óra múlva. De a kedvencem, amikor minden elrakok, kiveszem az etetőszékből, és amint földet ér a lába, máris hallom gyászosan hogy: HAMMA-HAMMA...no comment.

+1. Amikor semmi nem válik be

Bizony előfordul, ahogyan azt fentebb is ecseteltem, amikor sehogy sem tudom rávenni az ebédelésre. Azt vettem észre, hogy ezt akkor szokta csinálni általában, ha nagyon fáradt, vagy amikor náthás például. Ilyenkor, ha nem segít tényleg semmi, hagyom az egészet és kész. Arra gondolok, hogy alapvetően jó evő, nem mindennapos probléma szerencsére, és mivel banánt bármikor, bármilyen körülmény között hajlandó enni, éhen halni biztosan nem fog.

Mióta tartom magam ezekhez a kompromisszumokhoz, sokkal nyugisabban telnek a nehezebb napok is evés szempontjából, és nem dresszúraként éli meg az evést, ami nagyon fontos.





Ez is érdekelhet: Túlélési tippek szülés utánra  Jurassic park a nappaliba


Itt is követhetsz:

Facebook
Instagram


 













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése