2017. február 14., kedd

A házasság védelmében




Manapság egyre kevesebben kötnek házasságot szerte a világban, és sajnos ezeknek a nagy része is válással végződik. Rengeteg támadás éri a házasság intézményét, és sokan nem is gondolnak bele, hogy ez jóval több egy szép ruhás drága esténél. Az esküvő csak a kezdet.

Egy házasságnak egy életre kellene szólnia, ezért is olyan fontos döntés, amit nem lehet csak úgy megváltoztatni minden következmény nélkül. Azonban sokan nem veszik komolyan a nagy napon elhangzott esküt, csupán csak szükséges momentumként tekintenek rá, vagy csak a pozitív elemeket gondolják komolyan. Pedig azon a napon két ember, egy férfi és egy nő, Isten, az állam, és az emberek színe előtt kijelentik és megesküdnek arra, hogy hűségesek maradnak egymáshoz, szeretni és támogatni fogják egymást, és nem csak akkor, ha minden jól megy, hanem akkor is, amikor nehézségek adódnak. Én a mai napig fel szoktam eleveníteni az esküszövegünket, hogy emlékeztessem magam arra, hogy mit ígértem meg Istennek, és annak a férfinak, akihez hozzámentem, önként, szabad akaratból. 


Nagyon nyugtalanító azt látni, hogy sokan egyáltalán nem veszik komolyan ezt az esküt, és azt hiszik, hogy ha már "elmúlt a szerelem", jönnek a nehézségek, és már semmi sem olyan tökéletes, mint volt, akkor hivatkozhatnak arra, hogy "ez csak egy papír, és amúgy sem szerettem soha", ami nyilvánvalón nem igaz, mert errefelé manapság senkit sem szoktak rabláncon az oltár elé vonszolni és pisztoly tartva a homlokához kényszeríteni a eskütételre.

Sokan ilyenkor a látszólag könnyebb utat választva elválnak, akár 1-2 év házasság után is ahelyett, hogy megpróbálnák valóban megoldani a problémát, ami lehet, hogy nem egyszerű, de hosszútávon mindenképpen kifizetődőbb. Főleg a gyerekek szempontjából, hiszen általában ők szokták a legjobban megsínyleni a dolgot, még ha nem is mondják. Hiszen ők anyából és apából vannak, mindkettőt szeretik, és ezzel a lépéssel önkénytelenül is meghasonlanak önmagukkal valamilyen szinten, mert választásra kényszerülnek. 


Az egyik legkomolyabb probléma véleményem szerint a hűséggel van. Nem csak akkor kell hűségesnek lenni, ha minden rendben van, és a hűtlenség nem egy idegen ágyában kezdődik, hanem rendszerint ott végződik. Sokakat egyáltalán nem tart vissza, hogy házas emberrel kezdjenek ki, sőt, több kihívást és izgalmat látnak benne, és nem gondolnak bele, hogy valójában mit okoznak ezzel. Munkahelyeken rendszeresen találkozni ilyen esetekkel, olyan cifra történeteket hallani, hogy ehhez képest Szulejmán és a háremhölgyei tiszta erkölcsűeknek mondhatóak.

Másik óriási probléma, hogy próbálják elbagatellizálni, újraértelmezni, és "modernizálni" a házasság intézményét. A házasság egy férfi és egy nő szövetsége, mindig is ez volt. Ha ezt elkezdjük bolygatni, annak beláthatatlan következményei lehetnek, és csak az Isten tudja, hol áll majd meg ez az ámokfutás. Engem személy szerint nem érdekel, hogy otthon ki mit csinál, és hogyan éli meg a nemi életét, de az már nagyon is zavar, hogy ha ezt a szent köteléket fel akarják rúgni, és követelik a toleranciát és elfogadást ezzel kapcsolatban, amit egyébként nekem is jogom van követelni a konzervatív értékekre nézve.

Mert ha már mindenhol házasodhatnának törvényesen az azonos neműek egymás között, akkor vajon mi lesz a következő lépés? Mert itt nem fog megállni a folyamat, ha már egyszer átértelmezték a házasság és a család fogalmát. Mi van akkor, ha valakinek a kutyájával, a hörcsögével, a szobanövényével, a telefonjával, gyerekével, vagy saját magával támad kedve összeházasodni? Mert benne van a pakliban, és joggal mutogathatnak, hogy ha nekik lehetett, akkor nekünk miért nem?!

Könyörgöm ne alázzuk meg a házasságot ilyen eszközökkel. Van, ami úgy jó, ahogy van, még ha nem is tökéletes, és sok a válás, inkább igyekezzünk azon, hogy megmentsük a szétesőben levő házasságokat, minthogy el kelljen viselni, hogy az egész elveszítse minden értékét és eredeti tartalmát.


Ez is érdekelhet:12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt  Konzervatív, mégis káprázatos-menyasszony divat


Itt is követhetsz:

Facebook
Instagram


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése